divendres, 23 de març del 2007

300

Els espartans van donar una lliçó sacrifici fa 2500 anys a la gorja de les Termòpiles i va fer pagar car el pas arrassador dels perses.


dijous, 15 de març del 2007

Héroes del Silencio

Lligat a les meves rutes sempre m'han acompanyat cançons i grups de música que m'agraden i penso que marquen la meva manera de ser.
Un dels grups que han marcat molts trajectes de la meva vida han sigut els Héroes del Silencio que ara s'han tornat a ajuntar per tal de grabar un últim disc.

dimarts, 13 de març del 2007

El Pinell de Brai. Sortida al riu Canaletes i ermita de Santa Magdalena



Distància: 22km
Durada: 3 hores


El riu
Canaletes, que neix als Ports, creua el terme pel sud, prop de la seva desembocadura al riu Ebre.

El castell del Pinell es documenta per primera vegada en la carta de donació del castell de Miravet que Ramon Berenguer IV va fer als templers, l'any 1.153.

A principis del segle XIV, el domini sobre aquests territoris passà a mans dels hospitalers, dintre la Castellania d'Amposta.

Com tots els pobles de la Terra Alta, el Pinell de Brai va patir les conseqüències de la Batalla de l'Ebre.

Les cases del nucli antic de la vila estan situades dalt d'un penya-segat de roca de 100 m d'alçada, a la vora d'un precipici; per això es coneixen amb el nom de Cases Penjades. Els carrers de la vila són irregulars i costeruts, testimoni del seu passat medieval. Dels seus porxos només es conserva el Porxo del Llop, al carrer Barreres.

Església parroquial de Sant Llorenç. Fou construïda durant el s. XVII.

El Celler Cooperatiu. Magnífic edifici d'estil modernista, construït per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. S'iniciaren les obres l'any 1917 i finalitzaren l'any 1922. De la seva façana destaquem el fris de 45 m de llarg que representa quadres al·legòrics a l'oli i al vi, obra del pintor barceloní Xavier Nogués.
Sortim del Pinell de Brai en direcció a Prat de Comte per la N-230; als 5 km creuem el riu Canaletes per un petit pont. El primer camí a la dreta ens portarà als estrets del riu; per arribar-hi haurem de creuar un mas abandonat. És una zona esquerpa, de roques i penya-segats.

Per anar cap a l'ermita de Santa Magdalena, sortim del Pinell en direcció a Gandesa per la C-43. Al cap de 7 km, un camí senyalitzat a l'esquerra du a l'àrea recreativa de la Fonteta; seguim el camí que porta al santuari de la Fontcalda. 2 km després s'és al coll d'en Torner, on veurem l'indicador del camí que, per l'esquerra i superant una forta pujada de 2 km, ens du a l'ermita de Santa Magdalena, situada a la serra de Pàndols.

Una mica més amunt, a 705 m (punta Alta), es troba el monument dedicat a la pau. Aquí podem gaudir d'una vista panoràmica del delta de l'Ebre fins a les muntanyes de Prades, els ports de Tortosa-Beseit i les serralades del Pirineu. A l'ermita, s'hi fa una romeria tots els segons dissabtes després de Pasqua.

Exposició a Pinell de Brai



L'exposició segueix itinerant per la Terra Alta, el proper mes d'abril, durant les vacances de pasqua, es podrà visitar a Pinell de Brai, estarà oberta desde el 1 al 15 d'abril. És una bona ocasió per anar a conéixer el poble de Pinell, un dels pobles característics de la Terra Alta.

dilluns, 5 de març del 2007

Bot. Sant Josep-Forat de la Donzella, les Olles i l'ermita de la Fontcalda



Distància: 12km

Desnivell: 220m

Durada: 3h 15min

Dues propostes d'excursió a partir de Bot.

Bot està situat a la vora del riu de les Canaletes, entre les serres de Corrals, a la qual pertanyen els cims de l'Agulla, la Plana i Roca del Migdia i Pesells, que fa de divisòria d'aigües del riu d'Algars i de les Canaletes.
S'hi arriba des d'Horta de Sant Joan (T-334) o des de Gandesa per la carretera TV-3531 (9,5 km).

La primera ocupació del lloc es creu que va ser en temps dels ibers, ja que s'han trobat restes d'antics poblats i trossos de ceràmica.

Històricament trobem el terme de Buzot quan l'any 1153 es parlà de la delimitació dels termes del Castell de Miravet. Igual que la resta de pobles de la comarca, passà dels templers als hospitalers a través de la Comanda d'Horta.

L'església parroquial de Sant Blai és renaixentista, de principis del s. XVII. Els murs són de pedra picada amb arcs de mig punt on es recolzen les voltes de creueria de la nau i les capelles laterals.

La Casa Paladella. Habitatge senyorial construït a finals del s. XVII, principis del s. XVIII.

Per anar a Sant Josep i al Forat de la Donzella, des del carrer de l'Estació ens dirigim al camí dels Horts. Seguim un camí asfaltat que, després de passar el riu de la Canaleta, ens durà a Sant Josep. Aproximadament a la meitat d'aquest trajecte, passat el riu, trobem un camí a mà dreta que ens porta al Forat de la Donzella, una deu d'aigua que neix entre roques en un indret acollidor acondicionat amb taules i bancs. Finalment, al cap de 2 km de la sortida, hi ha l'ermita de Sant Josep, situada dalt d'un turonet sobre el riu. Darrera seu s'alcen les imponents roques de Migdia i l'Agulla.

Per anar cap a les Olles, sortim de Bot per la plaça de l'Església, seguim el carrer de Caseres fins al final, girem a l'esquerra i agafem el carrer de l'Estació fins a arribar a un camí asfaltat que ens porta a la carretera de Prat de Comte (0,5 km). Continuem per la carretera baixant en la mateixa direcció durant 400 m. Trobem l'indicador al Camp de Tir, deixem la carretera, girem a la dreta i continuem pel camí que discorre en la mateixa direcció del riu, primer en pujada i després baixant suaument, sense agafar cap bifurcació. Al cap de 4 km d'haver sortit arribem a les Olles del riu de les Canaletes, uns gorgs de formació natural en un indret de gran bellesa.